Plíseň není problém pouze estetický, jedná se o přímé ohrožení zdraví lidí, kteří v místnosti, kde se často plíseň tvoří. Plíseň vdechujeme a ona nám může velmi vážně škodit, zvlášť alergikům. V tomto článku jsme se zaměřili na způsoby, jak proti plísni bojovat či jak je možné jí předcházet.


Co je to plíseň?

V podstatě se jedná o houbu, která se tvoří v místech, kde je vlhko. Ideálně v rozích místností, ale také pod okny či okolo nich, okolo dveří nebo mezi spárami. Nejčastěji se s nimi potýkáme v koupelnách, ve sprchových koutech, okolo umyvadel, ale také třeba okolo pračky. Ovšem mohou se nacházet i za nábytkem, který je přitlačen ke stěně, případně pod podlahovou krytinou. Velice nebezpečné jsou plísňové spory, které se nacházejí ve vzduchu – právě ty pronikají do našich těl.
–          Ovlivňují naše zdraví
Nejohroženější jsou starší lidé a děti. Vdechováním sporů plísně může vést ke vzniku chronického kašle, bolesti hlavy, únavě, podrážděnosti, změn nálad, ale také podráždění sliznic. Plísně mohou způsobit výskyt alergie, zvlášť u dětí.

Velice často se plíseň objevuje na novostavbách
Proč? Protože se novostavby nenechávají dostatečně vyschnout. V tom mají výhodu například panelové domy, protože panel ani beton nejsou nasákavé, proto nemusí zdivo vysychat.


Jak se plísně zbavit?

–          Před odstraněním plísně, pokud se objeví v obytné části domu, zakryjte podlahu místnosti igelitem, ideálně celou podlahu místnosti
–          Zeď je nutno namočit a poté celou plíseň odstranit pomocí špachtle nebo škrabky
–          Seškrabanou omítku zlikvidujeme i s fólií co nejrychleji, abychom zabránili jejímu dalšímu šíření
–          Až poté na zeď aplikujeme speciální přípravek na odstraňování plísní


Jak plísním předcházet?

–          Větrat
–          Nechat vzdálenost mezi zdí a nábytkem
–          Místnosti nezavírejte
–          Použijte protiplísňový nátěr na místa, kde se plíseň vyskytuje často


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup